Perthshire - Auchterarder

This project started with a blank canvas following the completion of a house renovation/extension at Andrew Fairlie's home in Auchterarder. The brief was fairly specific: a functional space to cook in and space for entertaining family and friends. Andrew also required raised beds for seasonal staples such as strawberries, blackcurrants, tomatoes and every day herbs, along with a bike shed and trees for shelter and privacy. The garden also needed to be low maintenance.

Consultation and Concept

The existing garden had a small granite paved area outside the rear doors leading to a small area of lawn and the remainder of the garden was soil. The main focus was to create large planters and also to introduce separate sections of the garden to visit and enjoy.

Our design incorporated:-

  • Large shaped planters which were constructed with fairstone sandstone walling in silver birch to tie in with the existing granite paving.
  • Shaped steps were created using sandstone setts which lead down to the lawn area with various paths connecting to the lower section of the garden. 
  • Timber steps lead to the lower gravel area which was laid using 20 mm flint.
  • A circular patio was formed using sandstone silver birch paving, this provided shape, texture and a pleasing contrast to the new gravel area.
  • A wooded area was created at the end of the garden with pines and birches for shelter and privacy.  This classic combination sits well in the Scottish scenery and connects the garden to the Perthshire landscape beyond.

Garden Features

The design really brings shape to the garden with gentle curves and interesting shapes with a mix of textures:- 

  • The large stepping stone path design offers practicality yet a fun and interesting addition to the garden.
  • Arches provide height to the garden and as the roses climb they will provide splashes of colour and scents.
  • Various plants were chosen for interest that would flourish throughout the seasons as well as different types of planting.  A large raised planter is full of plants from Steppe habitats that sit in impoverished soil, which helps them thrive and peak in spring and early summer. 
  • A more traditional border is full of American prairie plants which peak from mid to late summer and is peppered with some early flowering plants throughout and spring bulbs. 
  • Bark paths sweep through the garden encouraging you to explore the various plants, scents, textures and colours.
  • A timber planter was constructed close to the house providing the perfect place for growing herbs and vegetables with easy access.
  • The circular patio houses a trampoline during the day and provides an entertaining space when the children have gone to bed.

Before & After Gallery

Why not browse through the befores and afters for this project…

Simply scroll the slider from left to right to see this garden transformation, for further images click on the arrows at the bottom right of the gallery.

 

http://static.gardensgalorescotland.co.uk/assets/components/phpthumbof/cache/1265.a87f4cf9306bc1933a3398b0de0c6e73247.jpghttp://static.gardensgalorescotland.co.uk/assets/components/phpthumbof/cache/1268.a87f4cf9306bc1933a3398b0de0c6e73247.jpghttp://static.gardensgalorescotland.co.uk/assets/components/phpthumbof/cache/1270.a87f4cf9306bc1933a3398b0de0c6e73247.jpghttp://static.gardensgalorescotland.co.uk/assets/components/phpthumbof/cache/1272.a87f4cf9306bc1933a3398b0de0c6e73247.jpg

 

Completed Project

The garden enjoys a lovely outlook to the west and the completed project cleverly draws your eye across the garden to the beautiful back drop of the hills.  The garden was originally long and narrow but the new design helps to widen the garden with the introduction of shapes and the different sections to the garden.  The planting really is the focus of this project and the garden will be a haven for nature and wildlife with the different mix and styles of planting in place.  

For Andrew and Kate it’s given them a unique space in which they can relax and entertain. They are already making the most of their seasonal beds and the couple have enjoyed hosting barbeques using their Big Green Egg cooking device that also slow cooks and smokes. 

Our project won an Award from the Marshalls Register of Approved Landscapers for "Best Engineering Achievement".

Client Testimonial

“We gained an immediate trust in Jim and his team.  They made us think about how we really wanted to use the space rather than influencing us with their own ready-made designs.  It was hard for me to visualise how it would look after being in such a state for such a long time, but in less than a week the site was cleared and the garden started to take shape. Within 12 weeks foundations were created, natural sandstone structures built, paths laid and raised beds established. 

I’m not afraid to admit my own behaviour sometimes veers towards OCD which comes from very concise cooking techniques and presentation in the restaurant, but I was thrilled to see the Gardens Galore team had the same attention to detail.  The workmanship was simply brilliant and I was fascinated watching them work every morning. 

The garden is angled along the line of the main views out into the incredible landscape, which also helps to draw the eye away from neighbouring buildings.  There is great flow to this garden - it is a garden the really invites you to explore.

The success of my own business has been based on positive working relationships with people that I like and trust.  I found that in Jim.  I knew he would deliver on time and on budget.  Yes, we chose to invest a significant amount of money in establishing our garden but the amount of enjoyment it has created already makes it worth every penny.”

Andrew Fairlie